Alfa GT

Alfa Romeo GT (Tip 937) Alfa Romeo tarafından 2003-2010 yılları arasında üretilmiş 2 kapılı spor otomobildir. Toplamda 80,832 adet GT üretim bantlarından inrilmiştir.
GT Mart 2003'de Cenevre Otomobil Fuarı'nda tanıtılmış ve Ocak 2004'de yılında İtalya'da satılmaya başlamıştır. Üretim için İtalya'nın kuzeyinde bulunan 147 ve 159'un da üretildiği Pomigliano tesisi kullanılmıştır.
TarihçeTıpkı 147 gibi Bertone trafından tasarlanan GT'de 156'da kullanılan platformu kullanmıştır. Çoğu mekanik parça doğrudan 156/147 modellerinden alınmıştır. Öndeki aynı çift salıncaklı yapı ve arkada bulunan MacPherson yapısı bu modellerle birebir aynıdır. İç mekan genel olarak küçük hatchback kardeşi 147 ile aynıdır ve çoğu parça doğrudan aynı olacak şekilde kullanılmıştır. Aynı konsol tasarımı ve fonksiyonları, birebir aynı klima sistemi ve elektriksel sistemler vardır. Bu ortak parça kullanımını aracın dışında kaputta, ve dikiz aynalarında görmek mümkündür. Aynı zamanda ön çamurluklar daha önce 147'nin GTA versiyonun da kullanılmıştır. Motor seçenekleri 1.8 TS, 2.0 JTS, 1.9 JTD ve 3.2 V6'dan oluşmaktadır. 320 litre olan bagaj kapasitesi arka koltukların katlanması ile 905 litreye çıkabiliyordu.
GT Alfa Romeo'nun ürün gamında Brera ile birlikte spor otomobil olarak konumlandırışmıştı. İki otomobilde Alfa Romeo 916 GTV'nin devamı olarak görülüyordu. Aynı anda iki orta boyutta spor coupe'yi üretimde tutmak pek alışıldık bir şey değildi ve iki modelin aynı zaman da birbirleriyle rekabet etmesine yol açıyordu. Fakat Alfa Romeo büyük fiat grubunun spor otomobil üretimi yapan bir kolu olarak görülürse ve dönemde Fiat etiketine sahio spor modeller olmadığı düşünülürse bu normal karşılanaiblir. İki model de farklı hedef kitleye ulaşabiliyordu. Aynı zamanda geleneksel sedan arabaların spor versiyonlarını üretmek Alfisti'den güzel tepkiler almasını sağlıyor ve iyi satışlara sebep olabiliyordu.
2 kapılı bir coupe olmasına rağmen GT geleksel 2+2 oturma pozisyonuna sahip değil normal bir sedan gibi 5 koltukludur. Bunun sebebi 156'dan gelen ortak şasi mirasıdır. Arka koltuklara erişim yatan ön koltuklar sayesinde olmakla birlikte GT katlanabilir arka koltuklar sayesinde 3 kapılı bir otomobili de andırır.
2006 yılında Alfa Romeo 1.9 JTD için için Q2 kilitli difransiyel sistemini tanıttı ve aynı yıl Black Line isimli yeni bir donanım seviyesi ilave oldu.
MotorlarMotor yelpazesinin tepesinde yer alan 3.2 V6 genel olarak çok iyi performans sergilese de ön tekerleklerde ki patinaj etkisi sebebiyle gücü yere iletmekte problemler yaşayabilmektedir. Bununla birlikte dünya çapında kıyaslandığı zaman 1.9 JTD, 2.0 JTS'ye göre en popüler seçenek olarak öne çıkmaktadır. 3.2 V6 motor çok karakteristik bir egzoz sesine sahiptir ve Alfa Romeo'nun ünlü Busso V6'sının son kullanıldığı araçtır. Brera ve 159'da kullanılan 3.2 V6 GM grubundan alınan bir motordur. 1.8 Twin Spark seçeneği ülkemizde satışa çıkmamış bir seçenektir. Doğrudan 156'dan alınan bu motor makul miktarda güç ve ekonomiyi sunabiliyordu. 2.0 JTS benzinli ünite doğrudan enjeksiyonlu bir motordur ve 156'da kullanılan 2.0 TS'nin geliştirilmişidir. Yine 159 ve Brera'da kullanılan JTS motor ile isimleri dışında ortak noktaları yoktur. Bu yeni JTS ünite teoride daha düşük yakıt ekonomisi vaad eden bir model olmasına rağmen kullanıcı yorumları bunun tam tersini göstermektedir. Fakat 15 HP ekstra güç ile selefi olduğu 2.0 TS'ye göre performansı oldukça tatminkardır.
1.9 JTD alt devirlerden itibaren sunduğu yüksek tork ve sağladığı düşük tüketim karakteri ile dünya da en popüler motor seçeneği oldu. 2.0 JTS genel anlamda daha performanslı bir ünite olsa da yüksek devirlerde bu özelliğini sergileyebiliyor ve yüksek yakıt tüketimi olarak kullanıcıya geri dönüyordu. Ayrıca 1.9 JTD'de kullanılan 6 ileri şanzıman onu otoban kullanımında uzun menzil değerlerine taşıyabiliyordu. 2.0 JTS motoru 5 ileri Selespeed şanzıman ile birlikte satın almakta mümkündü. 156'da kullanılan Selepeed'e ilave olarak sunulan sport modu daha hızlı vites geçişlerine olanak sağlıyordu.